زئوترپیک مخلوطی از سه نوع مبرد با درصد های مختلف است که ساختارآن شبیه Azeotropic نیست چرا که بعد از اختلاط در صد تشکیل دهند عناصر آن در حالت مایع با درصد عناصر در حالت گاز متفاوت است.
این مبردها در زمان تغییر فاز دادن (تبخیروتقطیر) فشار و دمای ثابتی ندارند.یعنی نمی توان برای این مبرد ها دمای اواپرتور و کندانسور ثابتی تعریف کرد. این مبردها یک نقطه Dew Point (گاز) و یک نقطه Bubble Point (مایع) دارند که در جداول ترمودینامیکی خاص می توان بدست آورد.
این نوع مبردها با عدد ۴۰۰ شروع می شوند. بعنوان مثال R407A به ترتیب مخلوطی از ۲۵% R32 ، ۴۰% R125 ، ۳۵% R134a است و یا R407 نشاتگر مبرد مخلوطی است R32، R125، R134a، به میزان ۲۵،۲۳،و ۵۲ در صد است.این نوع مبرد مخرب لایه ازن نیست .
مخلوط های زئوتروپیک در مقابل آزئوتروپیک
منحنی های حباب و شبنم برای مخلوط های زئوتروپیک
مخلوطهای آزئوتروپیک و زئوتروپیک ویژگیهای منحنی شبنم و حباب متفاوتی در نمودار ترکیب دما دارند. یعنی مخلوطهای آزئوتروپیک دارای منحنیهای شبنم و حباب هستند که همدیگر را قطع میکنند، اما مخلوطهای زئوتروپیک ندارند. به عبارت دیگر، مخلوط های زئوتروپیک نقطه آزئوتروپیک ندارند. مخلوط آزئوتروپیک که نزدیک نقطه آزئوتروپیک خود است، رفتار زئوتروپیک ناچیزی دارد و نزدیک به آزئوتروپیک است تا زئوتروپیک.
مخلوطهای زئوتروپیک با مخلوطهای آزئوتروپیک تفاوت دارند زیرا فازهای بخار و مایع یک مخلوط آزئوتروپیک دارای کسر یکسانی از ترکیبات هستند. این به دلیل نقطه جوش ثابت مخلوط آزئوتروپ است